INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 pollastre de pagès d'1,700 kg
150 g de ceba
1 gra d'all
1 pebrot verd
3 o 4 tomàquets madurs
1/2 barra de canyella
1 cullerada de cafè de sucre
100 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre
Per a la picada
10 o 12 ametlles torrades
1 o 2 grans d'all pelats
El fetge del pollastre, opcional
PREPARACIÓ
Demanem el pollastre tallat a octaus, el passem per la flama per treure les restes de canons, salpebrem.
Posem una cassola al foc amb oli, enrossim el pollastre a foc mitjà en dues vegades.
Ens ha de quedar ben ros per tots els costats.
Piquem les cebes, els alls, el pebrot verd i ratllem els tomàquets.
Quan el pollastre estigui fet, el traiem i reservem.
Retirem de la cassola el greix que sobri i incorporem la ceba i els alls.
Tot seguit, afegim un raig d'aigua per desfer el fons de la cassola.
Deixem el sofregit que cogui lentament.
Quan la ceba és rossa, afegim el pebrot verd, el deixem uns minuts, afegim el tomàquet, el sucre, la canyella i, si volem, el fetge.
Continuem amb el sofregit, si ens queda sec mullarem amb una mica d'aigua.
Incorporem el pollastre, el barregem amb el sofregit, i ho deixem coure uns minuts més.
Afegim aigua a la cassola, que no acabi de cobrir el pollastre, i rectifiquem de sal.
El deixem fer xup-xup 30 o 40 minuts.
Per fer la picada
Uns 10 minuts abans d'apagar el foc, fem una picada amb 1-2 grans d'all, 10 o 12 ametlles i el fetge (opcional). En un morter piquem els alls, afegim les ametlles pelades i ho treballem fins que ens quedi una pasta. Afegim suc de la cassola per deixatar la pasta i l'afegim a la cassola. Deixem coure 10 minuts més i apaguem el foc. Ha de quedar el pollastre amb suc.
PER SABER-NE MÉS
Aquest era un clàssic que l'àvia Francisca cuinava com a segon plat per a la Festa Major de Blanes. El primer plat era un pastís de truites o unes gambes de Blanes. És un pollastre que hem de fer amb temps i paciència. Enrossir el pollastre 1/2 hora, el sofregit 30-45 minuts i el xup-xup final 30-40 minuts. Heu de preveure unes 2 hores.
RESULTAT A TAULA
Un plat de pollastre de Festa Major, per sucar-hi pa!
Montse i Júlia