INGREDIENTS
1 kg de figues
300 g de sucre morè de canya
1/3 de canó de canyella
El suc d'una llimona
ESTRIS
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o varetes inoxidables, evitem fusta
Pots de vidre i tapadores, molt nets
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem les figues, escapcem la part superior, les obrim per la meitat de dalt a baix i comprovem que estan sanes.
Tallem cada meitat en dos, fem 4 talls de cada figa.
Les posem en un recipient, afegim el sucre, les tapem i les deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
En una cassola d'acer inoxidable aboquem les figues, encenem el foc, afegim la canyella i el suc de llimona.
Coem a foc suau, remenant de tant en tant fins que la fruita sigui tova.
El temps de cocció és aproximat; dependrà de la maduresa de la fruita, del recipient i de la intensitat del foc.
Compteu uns 45 minuts.
Retirem la canyella i ho passem per la batedora elèctrica.
Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador.
Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi.
Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta.
Observarem que, quan fa estona que cou, les bombolles peten més lentament i fan més soroll.
La melmelada no bull amb tanta alegria, costa més de remenar.
Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Haurem rentat molt bé els pots, els podem bullir, assecar al forn a 100 Cº o utilitzar sortits del rentaplats.
Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot.
Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets.
També repassarem l'interior de les tapadores amb paper de cuina mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat.
Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc.
L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre.
Bullim a 100 ºC, 30 minuts.
Parem el foc, deixem refredar sense tocar els pots.
Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.
Els guardem en un lloc fosc, fresc i sec.
Es conserva un any.
PER SABER-NE MÉS
Aquesta melmelada porta molt poc sucre, ja que les figues en tenen molt. Us quedarà una melmelada cremosa, de gust delicat i amb el punt just de sucre. A banda de menjar-la per esmorzar, berenar o farcir pastissos, combina molt bé amb el foie gras i les fustes de formatge.
RESULTAT A TAULA
Una altra recepta de melmelada deliciosa per fer i tastar. Què vagi de gust!
Júlia i Montse