Sèpia amb mandonguilles

INGREDIENTS
Una sèpia de 1kg 
1 ceba
3 tomàquets madurs, 250 g aprox.
Vi ranci
450 ml de brou de peix o aigua mineral.
Oli d'oliva verge
Sal

Per les mandonguilles
350 g carn picada barrejada de vedella i porc
100 g de cansalada
1 ou
1 llesca de pa, mitjana
Llet
Farina 
3 grans d'all
Julivert
Ceba caramel·litzada, opcional
2 o 3  cebes
1 cullerada de sucre morè
Vi ranci

Per fer la picada
1 gra d'all
12 ametlles torrades
Vi ranci 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Rentem i tallem la sèpia, reservem la melsa.
Els ous, si en té, també els reservem.
Les mandonguilles les podem preparar amb ceba caramel·litzada o sense. 

Ceba caramel·litzada

Tallem la ceba a la Juliana, posem una paella amb oli al foc, l'escalfem i coem la ceba a foc suau una bona estona.
Quan comenci a quedar transparent, afegim una cullerada de sucre morè, remenem un parell de minuts i hi afegim un bon raig de vi ranci.
Continuem la cocció a foc suau fins que quedi ben cuita i caramel·litzada.
Reservem.

Preparem les mandonguilles
 
Posem la llesca de pa en remull amb llet.
Piquem l'all i julivert i reservem. 
Amb la picadora, piquem la cansalada i reservem
En un bol posem la carn picada, la cansalada picada, l'all i julivert picats, la molla de pa ben espremuda, la sal, el pebre i l'ou.
Si l'ou és gran, només n'hi posarem mig.
Salpebrem i barregem.
En cas que hi posem la ceba caramel·litzada, ara és el moment.
Barregem fins que ens quedi una pasta ben homogènia. 
Pastem amb les mans i donem forma a les mandonguilles, en sortiran 22 o 23.
Les enfarinem, les fregim i reservem.

Preparem la cassola
Piquem la ceba, ratllem el tomàquet i reservem.
En una cassola posem l'oli, enrossim la sèpia i la reservem.
La melsa i els ous no els hi posem, de moment.
En el mateix oli sofregim la ceba uns minuts, afegim el tomàquet ratllat i, quan quedi una mica sec, afegim un bon raig de vi ranci.
Remenem, afegim la sèpia i ho sofregim a foc suau 10 minuts.  
Afegim una mica de brou, sal, la melsa i coem 10 minuts més a foc suau amb la cassola tapada.
Incorporem les mandonguilles i coem tot junt a foc lent uns 15 o 20 minuts més.


Preparem la picada
Amb el gra d'all restant, les ametlles i un raig de vi ranci.
L'incorporem a la cassola els últims 10 minuts.
Tastem de sal i, si cal, rectifiquem.


PER SABER-NE MÉS
Un plat de la cuina catalana que no pot faltar al nostre receptari. Hem incorporat a les mandonguilles una mica de ceba caramel·litzada, aquest pas és opcional.
Si cuineu aquest plat a la temporada de pèsols, podeu afegir-ne un grapat a la cassola els últims minuts de cocció.

VIDEORECEPTA
Sèpia amb mandonguillesLa recepta en 2 minuts

 

RESULTAT A TAULA
Un plat clàssic de la cuina catalana, per llepar-se els dits!

Montse i Júlia