INGREDIENTS
Tomàquets naturals madurs
Material per fer la conserva
Una olla alta
Una escorredora
3 bols grans
Unes pinces llargues, les de girar la carn
Pots de vidre i tapadores
Eixugamans molt nets
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Posem l'olla amb aigua al foc, rentem amb aigua i sabó els pots i les tapadores.
També podem rentar-los al rentavaixelles.
Quan l'aigua bull, posem els pots i les tapadores a l'olla i ho escaldem uns minuts.
Estenem l'eixugamans al marbre de la cuina, traiem els pots i les tapadores amb les pinces i ho deixem escórrer a sobre.
Rentem els tomàquets, els fem un tall en creu a la base i els escaldem 2 o 3 minuts.
Tinc el costum d'escaldar els pots nets i aprofito la mateixa aigua per escaldar els tomàquets.
Els traiem de l'aigua, els posem a l'escorredora i esperem prou temps perquè no cremin.
Els pelem, els tallem per la meitat i els espremem lleugerament amb les mans perquè treguin part de l'aigua i les llavors.
Aquesta aigua del tomàquet, la guardarem en un bol, l'altre bol serà per les pells i l'altra pel tomàquet net.
Omplim els pots amb el tomàquet tallat a trossos de la mida que ens convingui.
Hem de prémer amb una mà de morter o una cullera perquè els pots quedin ben plens fins al coll.
Afegirem una mica de suc per acabar d'omplir-los.
Netegem la boca dels pots i els tapem.
Cal que les tapadores encaixin bé i que estiguin netes i seques.
Un cop els pots plens i ben tapats, començarem a fer la part més important de la conserva, l'esterilització.
Utilitzarem la mateixa olla on tenim l'aigua, si aquesta és massa calenta, afegirem aigua freda fins que ens quedi tèbia.
Hi posem un drap doblegat al fons, posem els pots de vidre que han de quedar coberts d'aigua uns tres dits per sobre de la tapadora.
Encenem el foc i, quan l'aigua bull a 100 ºC, comptem 30 minuts.
Passat el temps, apaguem el foc i deixem refredar dintre de la mateixa olla.
Traiem els pots, els etiquetem i els posem en un lloc fresc, sec i fosc.
Ho podem guardar més d'un any.
Júlia i Montse