Melmelada de tomàquet amb llimona i vainilla

INGREDIENTS
1,500 kg de tomàquets madurs
650 g de sucre morè de canya o sucre blanc
1 llimona petita
1 beina de vainilla


MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Una cullera o varetes d'acer inoxidable per remenar, eviteu la fusta
Pots de vidre amb tapadores, molt nets

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem els tomàquets, els fem un tall superficial a la base, els escaldem un parell de minuts, els retirem i els deixem refredar.
Els pelem i els traiem la part verda i dura.
Amb les mans els espremem per treure'n les llavors i l'excés d'aigua.
Els tallem a trossos.
Els posem en un recipient amb tapa i afegim 650 g de sucre per cada kg de tomàquets nets.
Rentem la llimona, la tallem sense pelar a rodanxes fines i l'afegim al recipient.
Ho entrem a la nevera i ho deixem reposar 3 o 4 hores o d'un dia per l'altre.
Posem la cassola al foc i hi aboquem el tomàquet amb el sucre.
Obrim la beina de vainilla amb un ganivet fi i rasquem l'interior.
Ho afegim a la cassola, també la beina oberta.
Comencem a coure a foc suau.
Remenem amb suavitat.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència.
El temps de cocció és aproximat: per 1,700 kg de melmelada 1.30 h.
Depèn del grau de maduresa, de la varietat del tomàquet, del foc, de la cassola, hi ha molts factors.

 

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador.
Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi.
Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta.
També observarem que, quan fa estona que cou, les bombolles peten més lentament i fan més soroll.
La melmelada no bull amb tanta alegria, costa més de remenar.
Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Haurem rentat molt bé els pots, els podem bullir, assecar al forn a 100 Cº o utilitzar sortits del rentaplats.
Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot.
Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets.
També repassarem l'interior de les tapadores amb paper de cuina mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat.
Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc.
L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre.
Bullim a 100 ºC, 30 minuts.
Deixem refredar a la mateixa olla.
Un cop freds, retirem els pots de l'olla els eixuguem i els etiquetem.


PER SABER-NE MÉS

També ho podem coure amb 1/2 barra de canyella. Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.

RESULTAT A TAULA

Aquesta melmelada us encantarà, no sembla feta amb tomàquets. Per acompanyar formatges, amb iogurt, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!

Júlia