Melmelada de caqui i taronja al rom

INGREDIENTS
800 g de caquis, pes net
400 de taronja, pes net
800 g de sucre
150 ml de rom
El suc de dues llimes


MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o varetes d'acer inoxidable per remenar, evitem la fusta
Pots de vidre amb tapadores, molt nets

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem els caquis, els pelem i els trossegem.
Pelem les taronges a sang i les trossegem.
Posem tota la fruita dins d'una cassola, hi afegim el sucre, el suc de llima i ho barregem bé.
Posem la cassola al foc, ha d'agafar temperatura lentament.
Remenem amb suavitat.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar remenant.
El temps de cocció és aproximat, uns 60 o 80 minuts; depèn de la maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem, hi ha molts factors.
Triturem amb la batedora elèctrica i hi afegim el rom.
Continuem la cocció fins a obtenir la textura desitjada.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador.
Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi.
Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta.
També observarem que, quan fa estona que cou, les bombolles peten més lentament i fan més soroll.
La melmelada no bull amb tanta alegria, costa més de remenar.
Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Haurem rentat molt bé els pots, els podem bullir, assecar al forn a 100 Cº o utilitzar sortits del rentaplats.
Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot.
Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets.
També repassarem l'interior de les tapadores amb paper de cuina mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat.
Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc.
L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre.
Bullim a 100 ºC, 30 minuts.
Parem el foc, deixem refredar sense tocar els pots.
Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.


PER SABER-NE MÉS
La melmelada es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec. La recepta ens l'ha cedit la Mònica, una seguidora i també una bloguera de  www.ensucrat.cat. Gràcies Mònica!

Montse i Júlia