INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
800 g de déntol a talls
1 ceba
4 grans d'all
80 g de tomàquet
Brou de peix o aigua mineral
Oli d'oliva verge extra
15-20 brins de safrà
Sal
Per al brou de peix
Les espines i el cap del peix
1 ceba
1 tros de porro
2 grans d'all sencers
Oli d'oliva
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparem el brou
Posem un raig d'oli en una olla, afegim el peix, la ceba, el porro a trossos i els alls els sencers.
Escalfem i deixem coure fins que el peix comenci a agafar-se al fons de l'olla.
Afegim l'aigua i deixem que bulli uns 20 minuts.
Parem la cocció i deixem reposar 10 minuts més.
Preparació del groguillo
Piquem la ceba i els alls per separat i els reservem.
Tallem el tomàquet a trossos petits i ho reservem.
En una paella oli i sofregim la ceba.
Quan la ceba comenci a daurar-se afegim 2 alls picats i el tomàquet a trossos.
No podem abusar del tomàquet.
El plat agafaria un color massa vermell, que desvirtuaria el color groc tan peculiar que li dóna el nom.
Un cop fet el sofregit, incorporem el brou de peix i ho deixem coure uns 15 minuts.
Seguidament, amanim el peix amb sal i pebre i el posem en una cassola.
Hi aboquem el contingut de la paella, que ha de cobrir el peix.
Posem la cassola al foc i deixem a foc mig 10-15 minuts, depenent del gruix del peix.
En un morter piquem els brins de safrà, els 2 grans d'all reservats i una mica de sal.
Ho afegim a la cassola als últims moments de la cocció i ho deixem coure 2 minuts.
Opcional
A fi que sigui un plat ben reeixit, la salsa ha de quedar completament groga.
El color d'aquest plat mariner es pot reforçar posant a la picada un rovell d'ou passat per aigua.
El deixem reposar i servim.
PER SABER-NE MÉS
El groguillo és un plat mediterrani de soca-rel, procedent del Serrallo de Tarragona. Sorprenent per la seva facilitat i rapidesa de preparació.
Hem seguit fil per randa la recepta d'en Ramon Doll publicada en el seu llibre Pescats nets i Menjats. Aquest plat el podem preparar amb altres tipus de peix.
VIDEORECEPTALa recepta en 2 minuts
RESULTAT A TAULA
Un plat mariner sorprenent.
Montse i Júlia