Gall amb patates

INGREDIENTS
1 gall de sant Pere tallat a supremes (Un cop net, les supremes fan 700 g)
700 g de patates 
2 porros
2 tomàquets madurs
2 grans d'all
1 ceba
Oli d'oliva verge
Sal
1 l de brou de peix fet amb les espines del gall
Allioli negat, opcional

Per preparar el brou
El cap i les espines del peix 
La part verd dels 2 porros
1 ceba
3 grans d'all
Aigua mineral o filtrada


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Demanem a la peixateria que ens netegin el peix i ens el tallin a supremes.
Amb cap i l'espina farem el brou.

Preparem un brou
Posem oli en una olla, hi afegim el peix, una ceba, la part verda dels porros a trossos i 3 grans d'all sense pelar.
Ho escalfem. Quan el peix s'agafi al fons de l'olla afegim l'aigua i ho deixem bullir uns 25 minuts. Parem el foc i reservem.  
El gall té el cap gros i una bona espina, podem fer més quantitat de brou i tenir-lo per a una altra recepta.

PREPARACIÓ DEL GALL
Piquem els alls, tallem la ceba a la Juliana i la part blanca dels porros a talls fins.

Posem oli en una cassola, l'escalfem i afegim l'all picat.
Quan comenci a quedar daurat incorporem la ceba i l'ofeguem 3 o 4 minuts. No ha de quedar rossa.
Afegim el porro i el deixem uns 10 minuts.
Seguidament, afegim el tomàquet tallat petit i continuem la cocció fins que quedi tot ben cuit.
Mentrestant, esqueixem les patates. Així deixaran anar tot el midó.
Afegim les patates a la cassola, remenem un parell de minuts i aboquem el brou.
Les patates han de quedar pràcticament cobertes.
Deixem coure fins que les patates estiguin quasi fetes.
Si volem preparar el plat amb antelació, en aquest punt podem parar i continuar uns minuts abans de dinar.
Salem les supremes de peix.
Les posem damunt les patates i les deixem coure 10 minuts.
En un morter preparem allioli negat i l'afegim a la cassola cinc minuts abans d'acabar.
És un plat de cullera, el servim en plat fondo.

PER SABER-NE MÉS
Aquest és un plat mariner. Recepta del Corpus del Patrimoni Culinari Català.

Montse i Júlia