déntol gran al forn

Les persones que pesquem, tenim el repte de pescar peixos grossos. Aquests són els millors, però quan passen dels 4 o 5 k, no són els millors per a cuinar. Us expliquem com cuinar un déntol gros, tant si pesa 5 k com 8 k.  La tècnica és la mateixa, per això no us deixem quantitats.

INGREDIENTS
Déntol
Patates
Ceba
Tomàquet
Oli d'oliva verge 
Sal
100 ml de vi blanc, aquí, Albariño

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Escatem el peix, el netegem, li retirem cap i espina i l'esbandim.
Si ho fem amb aigua de mar, molt millor. 
Si el peix pesa més de 3 k o 4 k, el fem a filets.
Es cou tot per igual i tothom el menja calent.

Déntol  / Dentón

 

COCCIÓ DE LES PATATES
Escalfem el forn a 190 ºC, escalfor a dalt i baix.  Pelem les patates, les cebes i les tallem a rodanxes de mig cm de gruix, aproximadament.
Preparem una plata de forn, l'untem amb oli, posem les patates, les cebes, els tomàquets i ho salem.
Podem coure les patates de dues maneres.
Tapant la safata amb paper d'alumini o amb la safata destapada.
En el segon cas, hi afegirem una mica de brou suau de peix, aigua o una mica de vi blanc. L’important és que durant la cocció hi hagi humitat.
Entrem la safata al forn, baixem la temperatura a 180 ºC i enfornem 20 o 30 minuts.
Cada forn és diferent, el que ens marcarà el temps és el punt de cocció de les patates. Han de quedar quasi cuites.

 

 

COCCIÓ DEL PEIX

Salpebrem el peix i el posem sobre el llit de patates amb la pell a sota. Enfornem 13 o 14 minuts a 180 ºC. Donem una ullada. El peix ens quedarà al punt.

 

PER SABER-NE MÉS
És important deixar reposar els filets 1 o 2 dies a la nevera. Si tallem la carn lleugerament al biaix, uns 45 graus, trenquem millor les fibres. El temps de cocció és molt important. Amb el déntol, si ens passem de temps, la carn queda com un suro. La cocció és bàsica.
Aquesta recepta és de l'Eugeni Fors, un bon pescador de déntols de bona mida.

El cap i l'espina també l'aprofitem. En pot sortir una bona ració de croquetes o una bona sopa de peix. Si en volem fer croquetes, podem posar l'espina i el cap obert damunt les patates durant la primera part de la cocció, després ho retirem, esmicolem el peix del cap i les espines i ho tenim a punt per preparar les croquetes.

 

RESULTAT A TAULA

Un peix de luxe per a les grans ocasions

 

Montse i Júlia