INGREDIENTS
Per fer la base
60 g de farina
60 g de sucre
2 ous
1 pols de sal
Per fer la mousse
4 ous
200 g de sucre
2 llimones, 1 pell de llimona i 100 ml de suc
350 ml de nata per muntar del 35%
22 g de fulles de gelatina neutra
1 pols de sal
Per fer la cobertura
35 g de gelatina de llimona en pols
300 ml d'aigua mineral
1 llimona
Estris
1 motlle desmuntable de 24 cm amb la base folrada amb paper de forn.
PREPARACIÓ AMB SISTEMA TRADICIONAL
Preparació de la base
Escalfem el forn a 180 ºC.
En un bol posem els ous, el sucre i blanquegem 5 minuts amb varetes elèctriques.
Afegim la farina, un pols de sal i ho barregem embolcallant fins que quedi una barreja homogènia.
Posem la massa al motlle i enfornem a 180 ºC ,15 minuts.
Ho retirem del forn, deixem refredar sense desemmotllar i reservem.
Preparació de la mousse
Separem els rovells de les clares, reservem.
Bol 1
Posem la gelatina a hidratar amb aigua freda mínim 5 minuts.
Bol 2
Ratllem la pell d'una llimona sense la part blanca i la barregem amb el sucre. Afegim els rovells i ho blanquegem amb varetes elèctriques.
Bol 3
Preparem 100 ml de suc de llimona i l'escalfem a 80 ºC. Barregem la gelatina escorreguda, remenem fins que es desfaci i reservem.
Bol 4
Muntem la nata molt freda en un bol, també molt fred de nevera. La muntem amb varetes elèctriques i la reservem a la nevera.
Bol 5
Muntem les clares amb un pols de sal, a punt de neu, amb varetes elèctriques. Reservem.
Al BOL 2 hi afegim la nata muntada del BOL 4, en dues vegades, embolcallant de baix a dalt.
També hi afegim les clares muntades del BOL 5, en 2 o 3 vegades, embolcallant amb suavitat fins que quedi una barreja homogènia.
Ho aboquem al motlle on tenim la base i ho deixem a la nevera, cobert amb film.
PREPARACIÓ AMB THERMOMIX
Preparació de la base
Escalfem el forn a 180 ºC.
Al vas del robot hi posem la papallona, el sucre i els ous. Programem 5 minuts, 37 ºC, velocitat 3,5. Seguidament, programem 5 minuts, velocitat 3,5.
Afegim la farina i la sal. Programem 10 segons, velocitat 1,5.
Aboquem la barreja al motlle i enfornem 15 minuts a 180 ºC.
Ho retirem del forn, deixem refredar i no el desemmotllem.
Preparació de la mousse
Bol 1
En un bol posem la gelatina a hidratar amb aigua freda, mínim 5 minuts.
Bol 2
Muntem la nata. Posem la papallona al vas del robot, el vas i la nata han d'estar molt freds. Programem velocitat 3,5 sense temps. Vigilem pel forat de la tapa i, quan la nata estigui muntada, parem el robot i la passem a un bol que reservarem a la nevera.
Bol 3
Pelem una llimona sense la part blanca. Escorrem el suc de dues llimones. Necessitem 100 ml.
Bol 4
Esbandim lleugerament el vas del robot, hi posem el suc de llimona. Programem 3 minuts, 100 ºC ,velocitat 1.
Afegim al vas les fulles de gelatina escorregudes. Programem 15 segons, velocitat 3. Reservem en un bol.
Bol 5
Posem al vas la pell de llimona reservada i el sucre. Programem 30 segons, velocitat progressiva 5-10.
Separem els rovells de les clares. Afegim els rovells al vas. Programem 5 minuts, 80 ºC, velocitat 3,5.
Afegim la barreja del suc de llimona i la gelatina reservada. Programem 12 segons, velocitat 3,5.
Ho aboquem a un bol i reservem.
Per muntar les clares, rentem el vas del robot, l'eixuguem, posem la papallona i hi posem les clares amb unes gotes de suc de llimona.
Programem 7 minuts, velocitat 3,5.
Agafem el bol de la nata, Bol 2 i el del sucre amb els rovells, Bol 5. barregem en 2 o 3 vegades, embolcallant amb espàtula de baix a dalt.
Afegim en 2 vegades, les clares muntades, també amb moviments suaus.
Aboquem la barreja sobre la base que ja tenim al motlle.
PREPAREM LA COBERTURA
El pastís, ha de reposar dues hores a la nevera.
El traurem, hi posarem rodelles de llimona tallades molt primes i el tornem a posar a la nevera 2 hores més.
Prepararem la gelatina
Posem 150 ml d'aigua en un cassó, l'escalfem, quan arrenqui el bull parem el foc, afegim la gelatina i la desfem.
Afegim 150 ml d'aigua freda, barregem bé i reservem.
Quan sigui tèbia, ho aboquem sobre el pastís cobrint les rodelles de llimona.
Ho tornem a posar a la nevera fins que qualli.
PER SABER-NE MÉS
Aquest pastís necessita hores de nevera. Recomanem preparar-lo el dia abans.
Tant si muntem la nata amb varetes com amb robot, és molt important que posem els estris a la nevera, han d'estar molt freds.
També és important que les rodelles de llimona les posem damunt del pastís molt abans d'afegir la gelatina de llimona. Si no ho fem així, la llimona sura i no queda bé.
VIDEORECEPTALa recepta en un minut
RESULTAT A TAULA
Un pastís molt vistós, suau, delicat, refrescant i bo.
Montse i Júlia