INGREDIENTS PER FER UN TORTELL GRAN O DOS PETITS
Per fer el massapà amb sistema xarop
350 g de farina d’ametlla
250 g de sucre
105 ml d'aigua mineral
1 clara d’ou
Per fer el massapà amb Thermomix
250 o 300 g de farina d’ametlla
250 o 300 g de sucre
2 clares d’ou
Per fer la massa mare
70 g de llet
10 g de llevat fresc, llevat de París
1 culleradeta de sucre
130 g de farina de força
Per fer la massa
120 grams de sucre
La pell d'una taronja
La pell d'una llimona
60 g de llet
70 g de mantega
2 ous
20 g de llevat fresc, llevat de París
30 g d’aigua de tarongina, cast.: agua de azahar
450 g de farina de força
1 polsim de sal
La massa mare que prepararem
Per guarnir
Fruita confitada
Sucre
1 ou
Fruits secs, opcional
PREPARACIÓ I COCCIÓ DEL MASSAPÀ
Sistema xarop
En una cassola posem l'aigua, el sucre, remenem i ho escalfem fins que arrenqui el bull. Ja tenim el xarop.
Hi aboquem l'ametlla en pols i, sense apagar el foc, remenem a foc suau un parell de minuts fins a obtenir una pasta lligada que es desprengui de les parets de la cassola.
Apaguem el foc, la passem a un bol i la deixem refredar.
Agafem un ou i separem la clara del rovell, incorporem la clara a la barreja quan estigui quasi freda.
Barregem bé i la deixem reposar unes hores a la nevera.
Ho podem preparar el dia abans.
D'aquesta manera el massapà queda més suau.
Preparació amb Thermomix
Posem dins el vas 250 g de sucre. Programem 40 segons, velocitat progressiva 5-10.
Afegim 250 g de farina d'ametlla. Programem 15 segons, velocitat 6.
Afegim les dues clares. Programem 20 segons, velocitat 6.
Retirem el massapà del vas, el posem en un recipient, el tapem i el guardem a la nevera.
MASSA MARE AMB THERMOMIX
Posem al vas del robot 70 g de llet, 10 g de llevat fresc, 1 culleradeta de sucre i 130 g de farina de força. Programem 15 segons, velocitat 4.
Retirem la massa del vas, fem una bola, la posem en un bol i la cobrim amb aigua tèbia.
Al cap d'uns 15 minuts veurem que la bola ha doblat el seu volum i sura. Tenim la massa mare feta.
PREPARACIÓ DEL TORTELL AMB THERMOMIX
Rentem la taronja i la llimona, les pelem i reservem la pell.
Dins del vas del robot posem 120 g de sucre, les pells de taronja i de llimona. Programem 20 segons, velocitat 10.
Afegim 60 g llet, 70 g de mantega, 2 ous, 20 g de llevat, 30 g d’aigua de tarongina, 450 g de farina de força, un pols de sal i la massa mare.
Programem 30 segons, velocitat 6.
Seguidament, programem 3 minuts, velocitat espiga.
Deixem el vas tapat, cobert amb un drap de cuina en un lloc càlid.
Al cap d'1 o 2 hores, depenent de la temperatura ambient, la massa haurà doblat el seu el volum i sortirà per l'obertura del vas.
Amb l'espàtula baixem la massa de les parets del vas. Programem 1 minut, velocitat espiga.
Preparem una safata i la cobrim amb paper de forn.
Enfarinem la superfície de treball i hi aboquem la massa.
Li donem forma de xurro i l'aplanem amb les mans fent una tira d'uns 10 cm d'amplada.
Traiem de la nevera el massapà, el posem sobre el marbre i també li donem forma de xurro.
El posem a sobre de la tira de massa i l'emboliquem fent que la unió quedi a sota.
Quedarà una corona d'uns 35 o 40 cm, que ocuparà tota la safata del forn.
Decorem amb la fruita confitada, ametlla laminada, de granet o el que ens agradi.
Tapem el tortell amb un drap de cuina i el deixem llevar de nou fins que dobli el volum.
En un bol posem 2 cullerades de sucre, una culleradeta d'aigua, remenem i reservem.
Pintem el tortell amb rovell d'ou, afegim el sucre reservat.
El posem al forn calent a 170 ºC, uns 25 minuts aprox.
Cada forn és diferent, quan veiem el tortell daurat, el traiem del forn i el deixem refredar.
PER SABER-NE MÉS
En algunes zones de Catalunya, és tradició que el Diumenge de Rams, el padrí regali al seu fillol o fillola un tortell de massapà.
És el mateix que el tortell de Reis, però sense fava, rei, ni corona.
El procés de preparació és llarg, si voleu podeu preparar la massa i fer la primera fermentació el dia abans, un cop fermentat, el deixem tota la nit a la nevera, l'endemà abans de continuar el deixem a temperatura ambient una bona estona perquè es vagi despertant.
VIDEORECEPTA
RESULTAT A TAULA
Unes postres de tradició catalana. No cal esperar el Diumenge de Rams o el dia de Reis. Són unes postres que podem posar a taula qualsevol festa.
Montse i Júlia