Tortell de reis

 

INGREDIENTS PER FER UN TORTELL GRAN O DOS PETITS

Per fer el massapà amb  sistema xarop
350 g de farina d’ametlla
250 g  de sucre 
105 ml d'aigua mineral
1 clara d’ou

Per fer el massapà amb  Thermomix
250 o 300 g de farina d’ametlla
250 o 300 g  de sucre 
2 clares d’ou

Per fer la massa mare
70 g de llet
10 g de llevat fresc, llevat de París
1 culleradeta de sucre
130 g de farina de força

Per fer la massa
120 grams de sucre
La pell d'una taronja
La pell d'una llimona
60 g de llet
70 g  de mantega
2 ous
20 g de llevat fresc, llevat de París
30 g  d’aigua de tarongina, cast.: agua de azahar
450 g de farina de força
1 polsim de sal
La massa mare que prepararem

Per guarnir
Fruita confitada
Sucre
1 ou 
Fruits secs, opcional

El rei i la fava per amagar-les al tortell
La corona

PREPARACIÓ I COCCIÓ DEL MASSAPÀ

Sistema xarop
En una cassola posem l'aigua, el sucre, remenem i ho escalfem fins que arrenqui el bull. Ja tenim el xarop.
Hi aboquem l'ametlla en pols i, sense apagar el foc, remenem a foc suau un parell de minuts fins a obtenir una pasta lligada que es desprengui de les parets de la cassola. 
Apaguem el foc, la passem a un bol  i la deixem refredar.
Agafem un ou i separem la clara del rovell, incorporem la clara a la barreja quan estigui quasi freda.
Barregem bé i la deixem reposar unes hores a la nevera.
Ho podem preparar el dia abans.
D'aquesta manera el massapà queda més suau.

Preparació amb Thermomix
Posem dins el vas 250 g de sucre. Programem 40 segons, velocitat progressiva 5-10.
Afegim 250 g de farina d'ametlla. Programem 15 segons, velocitat 6.
Afegim les dues clares. Programem 20 segons, velocitat 6.
Retirem el massapà del vas, el posem en un recipient, el tapem i el guardem a la nevera.

 

MASSA MARE AMB THERMOMIX
Posem al vas del robot 70 g de llet, 10 g de llevat fresc, 1 culleradeta de sucre i 130 g de farina de força. Programem 15 segons, velocitat 4.
Retirem la massa del vas, fem una bola, la posem en un bol i la cobrim amb aigua tèbia.
Al cap d'uns 15 minuts veurem que la bola ha doblat el seu volum i sura. Tenim la massa mare feta.

PREPARACIÓ DEL TORTELL AMB THERMOMIX
Rentem la taronja i la llimona, les pelem i reservem la pell.
Dins del vas del robot posem 120 g de sucre, les pells de taronja i de llimona. Programem 20 segons, velocitat 10.
Afegim 60 g llet, 70 g de mantega, 2 ous, 20 g de llevat, 30 g d’aigua de tarongina, 450 g de farina de força, un pols de sal i la massa mare. 
Programem 30 segons, velocitat 6.
Seguidament,  programem 3 minuts, velocitat espiga.
Deixem el vas tapat, cobert amb un drap de cuina en un lloc càlid. 
Al cap d'1 o 2 hores, depenent de la temperatura ambient, la massa haurà doblat el seu el volum i sortirà per l'obertura del vas.
Amb l'espàtula baixem la massa de les parets del vas. Programem 1 minut, velocitat espiga.
Preparem una safata i la cobrim amb paper de forn.
Enfarinem la superfície de treball i hi aboquem la massa.
Li donem forma de xurro i l'aplanem amb les mans fent una tira d'uns 10 cm d'amplada.
Traiem de la nevera el massapà, el posem sobre el marbre i també li donem forma de xurro.
Posem el rei i la fava al massapà, separats i embolicats cadascun amb film.
El posem a sobre de la tira de massa i l'emboliquem fent que la unió quedi a sota.  
Quedarà una corona d'uns 35 o 40 cm, que ocuparà tota la safata del forn.
Decorem amb la fruita confitada, ametlla laminada, de granet o el que ens agradi.
Tapem el tortell amb un drap de cuina i el deixem llevar de nou fins que dobli el volum.
En un bol posem 2 cullerades de sucre, una culleradeta d'aigua, remenem i reservem.
Pintem el tortell amb rovell d'ou, afegim el sucre reservat.
El posem al forn calent a 170 ºC, uns 25 minuts aprox.
Cada forn és diferent, quan veiem el tortell daurat, el traiem del forn i el deixem refredar.
Un cop fred, hi posem la corona al mig i ja el tenim llest.

PER SABER-NE MÉS

El tortell de Reis són unes postres tradicionals del dia de Reis, normalment està farcit de massapà i decorat amb fruites confitades. També es pot farcir de nata, crema o trufa i sempre amb les figures del rei i la fava a l'interior. Un comensal es trobarà el rei i un altre la fava. A qui es troba el rei li correspon la corona i ser el rei, qui es troba la fava paga el tortell. 

El procés de preparació és llarg, podem preparar la massa i fer la primera fermentació el dia abans, un cop fermentat es deixa tota la nit a la nevera. L'endemà, abans de continuar,  es deixa a temperatura ambient una bona estona perquè es vagi despertant.

 

VIDEORECEPTA

Tortell de massapàLa recepta amb 4 minuts

RESULTAT A TAULA
Unes postres de tradició que no poden faltar a taula el dia de Reis.

 Montse i Júlia