Fusta de Formatges

PREPAREM UNA FUSTA DE FORMATGES

Si us agrada el formatge, servir una fusta a casa es pot convertir en un festival. Ens soluciona un aperitiu, un sopar, unes bones postres o qualsevol àpat informal. Hi ha formatges per a tots els paladars, per triar.

NECESSITEM

4 o 5 varietats de formatge, al gust
100 g aprox. de formatge, per persona, si el servim com a aperitiu o postres
200 g aprox. de formatge, per persona, si el servim com a degustació.

ACOMPANYAMENTS

Fruita fresca: maduixes, nabius, gerds, cumquats, figues, raïm, etc.
Fruita deshidratada: orellanes, peres seques, figues seques, panses, dàtils, etc.
Fruits secs variats: nous, ametlles, avellanes, anacards, etc.
Melmelades de fruites del bosc, de taronja amarga, pebrot vermell, etc.
El codonyat és un clàssic que sempre queda bé.
Pans de qualitat, de farina integral, de cereals, de sègol, torradetes, bastonets, etc.

ESTRIS
Necessitem una fusta de mida adequada per les varietats que vulguem degustar.
Ganivet per tallar formatge, si en tenim, millor.

PREPARACIÓ

Una bona presentació és important. Presenteu els formatges al vostre gust i repartiu generosament els acompanyaments al voltant. Servir el formatge fred de nevera és un gran error. Perd gust i textura. S’ha de treure de la nevera, com a mínim, una hora abans de consumir-lo. Començarem tastant les varietats més suaus i deixarem pel final els formatges més curats i de gust més intens.

CONSERVACIÓ

El formatge és un producte natural, per tant, evoluciona. Conservar-lo de manera adequada és important. Hem de conservar-lo a la nevera, cada tall embolicat individualment, en un recipient amb tapa. El paper de forn i el film transparent són una bona opció. N’hi ha que vénen embolicats amb el seu propi paper o en caixes de fusta, en aquest cas es conserven millor en l’embolcall original. Trieu la millor qualitat que s’adapti al vostre pressupost. Deixeu-vos guiar per la curiositat, pregunteu, tasteu i exploreu varietats sense manies.

Per a la fusta que us presentem, hem optat per formatges catalans: Riudavets de vaca, La Xisquella de vaca, Ermesenda de vaca, Blau de Jutglar de vaca i Sant Quiri d'ovella.

 

Que vagi de gust!

Montse i Júlia