Panellets sense patata

INGREDIENTS

Per fer el massapà
500 g de farina d'ametlla
400 g de sucre
La pell ratllada d'una llimona
2 ous 

Per fer els diferents tipus de panellets
100 g de pinyons
100 g de granet d'ametlla
Avellanes torrades
1 sobre de cafè descafeïnat
50 g de pistatxos pelats
Una presa de xocolata negra o cacau en pols
Coco ratllat
Codonyat
Orellanes
Ametlla laminada

PREPARACIÓ DEL MASSAPÀ
En un bol posem la farina d'ametlla, el sucre i la pell ratllada de la llimona.
Ho barregem amb una forquilla per incorporar bé tots els ingredients.
Afegim els ous d'un en un: primer incorporem el primer amb les mans i després el segon ou.
Pastem bé fins a obtenir una massa suau però compacta i homogènia.
Surt 1 k de massa base, uns 60 panellets no massa grans.
Pesem la massa i la dividim en tantes parts com tipus de panellets vulguem fer.
Fem un cilindre amb cada part, l'emboliquem amb film, ho posem en un recipient tapat i ho deixem a la nevera 12 h o millor d'un dia per l'altre.
Ja tenim el massapà a punt per fer els panellets.

PREPARACIÓ DELS PANELLETS

Panellets de pinyons

Pinyons

Treballem el cilindre que tenim preparat. Amb un ganivet fem talls de la mateixa mida, podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Fem les boles. Posem els pinyons en un bol amb ou batut una estona. Després els escorrem i els posem en un bol net. Agafem les boles i anem enganxant els pinyons prement amb les mans. Aquí no hi ha secrets: pràctica, paciència i temps. Els pintem amb ou batut.

 

Granet ametlla

Granet d'ametlla

Treballem el cilindre que tenim preparat. Amb un ganivet fem talls de la mateixa mida, podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Fem les boles i donem forma de croqueta. Enganxem el granet d'ametlla com hem fet amb els pinyons. Els pintem amb ou batut.

 

Panellets d'avellana

Avellana

Treballem el cilindre que tenim preparat. Amb un ganivet fem talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals.  Pelem tantes avellanes com panellets vulguem fer. Fem les boles. Aixafem lleugerament les boles de massapà, hi clavem l'avellana de manera que sobresurti la meitat i l'empolsimem amb sucre.

 

Panellets de coco 

Coco
En un bol aboquem el coco ratllat i el treballem amb el massapà. La quantitat de coco és al gust de cadascú. Una bona proporció és un 40% de coco en proporció al pes del massapà. Però en podem posar més si ens agrada. Li donarem forma de bolet i pintarem la punta amb ou batut.

 

Panellets de café

Cafè

En un bol aboquem el contingut d'un sobre de cafè i el desfem amb una o dues cullerades de postres d'aigua, fins que quedi ben desfet. Ha de quedar una pasta homogènia i sense grumolls. Hi incorporem el massapà i ho treballem amb els dits fins que ens quedi tot ben incorporat. Hem posat un sobre de cafè per uns 125 g de massapà. Formem de nou un cilindre i, amb un ganivet, fem talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Fem boles.
A aquests els donarem forma de croqueta, amb el mànec d'una cullera de postres els farem una marca com si fos un gra de cafè. Els arrebossem amb una mica de sucre.

 

Panellets de pistatxo

Pistatxo
Picarem els pistatxos amb ganivet, no cal fer-los molt petits. En un bol aboquem els pistatxos picats i els treballem amb el massapà. Formem un cilindre, el premem de manera que la part de sota ens quedi una mica quadrada, com es veu a la foto. Fem talls del mateix pes que la resta de panellets i els arrebossem amb el sucre just.

 
Panellets de xocolata

Xocolata

desfem uns 10 g de xocolata al microones en un bol, compte amb la temperatura.
També podem fer la barreja amb cacau pur en pols al nostre gust. Si ho fem així, incorporem el cacau poc a poc i tastem.
Hi incorporem el massapà i ho treballem amb els dits fins que ens quedi tot ben incorporat.
Si la massa s'escalfa per la temperatura de la xocolata, la deixem una estona a la nevera. Formem de nou un cilindre i, amb un ganivet, fem talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Fem boles. Els arrebossem amb una mica de sucre en pols.



Panellets de codony

Codony
Haurem comprat un tall de codonyat d'un centímetre o dos d'ample. Tallem tires de codony. Treballem el cilindre i l'aplanem lleugerament amb un corró. Posem a sobre la tira de codony i l'emboliquem amb el massapà. L'arrebossem amb sucre, en fem talls de la mateixa mida, els pintem amb ou i els empolsimem amb sucre en pols. Quan els enfornem els posem drets, amb la part del codony de costat i evitem que el codony es cremi.

Panellets de orellana i ametlla laminada

Orellana i ametlla laminada
Fem boles. Posem a dins de cada bola trossos petits d'orellana i tornem a donar forma.
Els passem per un bol amb ametlla laminada. Queden de forma irregular.

COCCIÓ
Preparem una safata amb paper de forn i posem els panellets ben separats. El forn ha d'estar molt calent, hem connectar només la part de dalt a 250 ºC. Els panellets s'han de coure molt poca estona, uns 3 o 4 minuts, cal vigilar, cada forn és diferent.
Nosaltres els hem cuit amb el grill, posant la safata amb els panellets a la part més baixa del forn.  
Aconsellem enfornar cada varietat per separat per controlar millor la cocció.


PER SABER-NE MÉS
Hem fet la recepta sense patata. Al moment de fer el massapà hem afegit dos ous. Depenent del tipus de farina d'ametlla, si la massa queda seca podem afegir una o dues cullerades d'aigua mineral; però cal anar amb compte. Pesar el massapà, fer-ne cilindres i embolicar-los amb film facilita molt la feina l'endemà.
Si volem fer totes les varietats que us hem proposat, en surten pocs de cada varietat. Podem triar les varietats que més ens agradin i deixar de fer-ne alguna. Només caldrà afegir més quantitat dels ingredients triats: pinyons, granet d'ametlla, coco. També en podem fer de melmelada, vainilla o canyella, proveu i tasteu!
Podem deixar-los preparats amb antelació i congelar-los. El dia que els vulguem coure, els descongelem i donem l'últim acabat: pintar amb ou els de pinyons i ametlla o posar sucre en pols als de avellana i cafè.

RESULTAT A TAULA
Una altra manera de fer els panellets. No poden faltar per Tots Sants. Que vagi de gust!

Montse i Júlia