INGREDIENTS
2 Caps de rap grossos
3 tomàquets de penjar
1 ceba grossa
4 grans d’all
1 manat de julivert
Oli d’oliva verge extra
Sal
1 llesca de pa sec
12 gambes
Aigua mineral o filtrada que cobreixi
Per fer la picada
1 cullerada de pinyons
10 ametlles
10 avellanes
Safra (uns brins)
1 galeta Maria
1 presa de xocolata
PREPARACIÓ I COCCIÓ
En una olla posem oli que cobreixi el Fons. En fred, incorporen els caps de rap nets i tallats en dues parts, la ceba tallada en quatre trossos, els tomàquets tallats en dos, els alls sencers i el manadet de julivert. Encenem el foc i ho ofeguem lleugerament sense arribar a sofregir. Afegim aigua que cobreixi. Salem. Ho deixem bullir una hora aprox. Desescumem.
Colem el caldo, descartem les verdures.
Deixem refredar els caps de rap. Amb les mans, retirem tota la carn del cap i reservem.
Posem el pa (sense fregir) a l’olla i deixem bullir 10 minuts. Ho batem bé.
Incorporem el peix esmicolat.
Fregim lleugerament les gambes, les pelem i reservem les cues que tallarem a trossets.
Passem per la paella caps i pells I ho flamegem.
Agafem una part del brou, la posem en un pot, afegim el contingut de la paella, ho treballem amb la mà del morter per treure tot el suc dels caps i les pells de les gambes.
Colem i ho afegim a l’olla del brou.
També hi afegim les gambes trossejades.
Fem la picada
Emboliquem uns brins de safrà amb paper d’alumini i ho torrem lleugerament. Compte, si ens passem de torrat, el safrà agafa un gust amarg.
En un morter, fem la picada amb els fruits secs, la galeta, la xocolata, el safrà i ho incorporem a la sopa.
Remenem, deixem cinc minuts que agafi gust, tastem el punt de sal i ja ho tenim.
PER SABER-NE MÉS
Sopes de rap n’hi ha moltes, aquesta és una d’elles. Fina i lleugera pel gust del rap, i amb un toc de safrà que la fa deliciosa. Com m’explica la Carmen. «És una sopa de miques: la mica de safrà, la mica de xocolata i, el més important, una bona picada». Feu més quantitat de fumet i congeleu sense manies. Sempre tindreu un fons de rebost de luxe.
RESULTAT A TAULA
Us agrada la sopa? Feu-la i repetireu. Que vagi de gust!
Júlia